LIVE TEXT | Război în Ucraina. Putin vrea un război pozițional prelungit; care este motivul. Forțele ruse au reluat atacurile lângă Vuhledar

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Putin vrea un război pozițional prelungit; care este motivul. Forțele ruse au reluat atacurile lângă Vuhledar

Bloggerii ruși au susținut pe 14 și 15 aprilie că forțele ruse au reluat atacurile lângă Vuhledar și ar fi avansat în apropiere de Mykilske (27 km sud-vest de orașul Donețk).

Soldați ucrainieni în Vuhledar. Foto: Profimedia

UPDATE 06.33 Spațiul informațional rusesc ia în calcul tranzițiile demografice din Rusia într-un mod care indică faptul că ideologiile naționaliste care stau la baza războiului din Ucraina vor continua să aibă efecte interne puternice. Publicația rusă RBC a relatat pe 13 aprilie că un studiu publicat de Asociația Rusă Noua Economie a constatat că o creștere a numărului de migranți de la 390.000 la 1,1 milioane anual ar contribui la stabilizarea populației Rusiei, care este în declin din cauza nivelurilor interne de fertilitate și de speranţa de viață, precum şi cele care se referă la pierderile de populaţie. Deputatul Dumei de la Moscova, Andrey Medvedev, a răspuns studiului și i-a acuzat pe „lobbyiștii” că pledează pentru migrația necontrolată din Asia Centrală, despre care Medvedev a susținut că va aduce mai multă violență și extremism în Rusia cu un mare cost social și economic. Medvedev a cerut în schimb o nouă lege privind repatrierea etnicilor ruși din întreaga lume pentru a stabiliza schimbările demografice și a-i salva de „rusofobie” în străinătate. Deputatul pentru apărare al Dumei de Stat a Rusiei, Dmitri Kuznetsov, a raportat pe 15 aprilie că regiunea Voronej ar putea începe un program pilot privind integrarea socială a refugiaților și a menționat că acest program este destinat refugiaților pro-ruși care au părăsit Ucraina în Rusia. Proiectul de lege propus de Kuznețov subliniază același tip de naționalism ferm pe care îl susține Medvedev și încearcă să susțină și să codifice un sentiment de excepționalism pentru etnicii ruși de limba rusă, în detrimentul tuturor populațiilor minoritare etnice. Războiul din Ucraina a avut și va continua să aibă un impact important asupra populației și evoluțiilor demografice în Rusia. Aceste efecte vor lăsa ușa deschisă pentru armonizarea continuă a retoricii intens naționaliste, pe măsură ce războiul continuă să împuternicească facțiunile cele mai ferm xenofobe (și vocale) ale societății ruse.

UPDATE 05.43 Partidul Rusia Unită al președintelui rus Vladimir Putin intenționează să recruteze personal militar rus care a servit în Ucraina drept candidați pentru alegerile din 2023 și 2024, probabil într-un efort de a se impune ca partidul definitiv pro-război în Rusia. Șeful Comitetului Executiv Central al Rusiei Unite, Alexander Sidyakin, a anunțat pe 14 aprilie că Tânăra Gardă a Rusiei Unite (aripa de tineret a Rusiei Unite) a lansat un modul educațional despre participarea la cursurile primare pentru personalul militar și voluntarii ruși care au luptat în „operațiunea militară specială” a Rusiei în Ucraina. Sidyakin a declarat că personalul militar și voluntarii ruși vor fi pe listele de candidați ai Rusiei Unite pentru viitoarele alegeri regionale din septembrie 2023. Partidul Rusia Unită nominalizează în prezent candidați pentru alegerile locale până pe 27 aprilie, iar acestea se vor desfășura între 22 și 28 mai. Președintele Tinerei Gărzi a Rusiei Unite, Anton Demidov, a declarat pe 14 aprilie că personalul militar și voluntarii ruși vor deveni principalii vorbitori ai partidului în timpul alegerilor prezidențiale din Rusia din 2024.

UPDATE 05.28 Recrutarea personalului militar pe post de candidați politici în timpul unui război este tipică pentru o societate care organizează alegeri, indiferent de corectitudinea sau semnificația acestor alegeri. Cu toate acestea, Kremlinul intenționează probabil să recruteze personal militar drept candidați într-o măsură mai mare decât de obicei, chiar și pentru o țară în război. Kremlinul urmărește probabil să utilizeze candidații care au servit în Ucraina pe post de imagine publică a partidului Rusia Unită la viitoarele alegeri pentru a solicita sprijinul constituenților militari și a membrilor familiilor acestora și pentru a stabili Rusia Unită ca partidul politic care a sprijinit războiul de apărare a Rusiei. Potențiala „militarizare” a partidului Rusia Unită probabil că nu prezice un efort al Kremlinului de a escalada războiul din Ucraina.

UPDATE 05.11 Forțele ruse au efectuat atacuri la sol limitate lângă Kreminna pe 15 aprilie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive fără succes în apropiere de Dibrova (5 km sud-vest de Kreminna) și Bilohorivka (10 km sud de Kreminna). Bloggerii ruși au susținut că forțele ruse au făcut progrese limitate la nord de la Zolotarivka către Bilohorivka. Șeful administrației regionale de stat ucrainene Severodonețk, Roman Vlasenko, a relatat că cele mai active lupte au loc în pădurile Kreminna, în direcția Bilohorivka și că linia frontului rămâne neschimbată, cu excepția direcției Bilohorivka. Imaginile publicate pe 15 aprilie arată că Regimentul 6 Cazaci din al 2- lea Corp de armată din Lugansk operează lângă Bilohorivka. Purtătorul de cuvânt al Grupului de Forțe de Est al Ucrainei, colonelul Serhiy Cherevaty, a raportat că forțele ucrainene au distrus un număr nespecificat de tancuri noi T-90 și vehicule de luptă de infanterie BMP-1 în direcția Kupyansk-Lyman. Imaginile geolocalizate publicate pe 14 aprilie arată detașamentul rus „Storm” care operează în apropiere de Kreminna.

image png

UPDATE 04.48 Forțele ruse se pregătesc să apere teritoriul în direcția Kupiansk. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au minat zone din patru așezări nespecificate în direcția Kupiansk, sugerând că trupele ruse se pregătesc pentru acțiuni defensive în această zonă.

UPDATE 04.22 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în și în jurul Bakhmutului pe 15 aprilie. Statul Major ucrainean a raportat că luptele grele au continuat în Bakhmut și că forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive fără succes în apropiere de Khromove (2 km vest de Bakhmut). Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că detașamentele de asalt ale Grupului Wagner au capturat două blocuri nespecificate la periferia de nord și de sud a orașului. Surse rusești au susținut pe 14 și 15 aprilie că luptătorii Wagner au capturat gara Bakhmut-2 și că majoritatea forțelor ucrainene s-au retras din zonă, deși ISW nu a văzut încă o confirmare vizuală a vreunei afirmații. Surse ruse au susținut că luptătorii Wagner au traversat secțiuni nespecificate ale liniei de cale ferată în centrul Bakhmut. Un blogger rus a susținut că lupte grele au fost în desfășurare lângă strada Vyzolyetliv Donbasu din vestul Bakhmut, deși alte rapoarte rusești disponibile și rata observată a progreselor rusești în oraș indică faptul că afirmația este probabil o exagerare. Bloggeri ruși care pretind că transmit din interiorul Bakhmutului au relatat că forțele ruse folosesc tancuri T-90 chiar în Bakhmut, sugerând că Wagner are acces la aceste tancuri moderne pentru asaltul său asupra orașului. Un blogger rus a susținut că forțele ruse au efectuat un atac la sol în direcția Pryvillia (la 18 km nord-vest de Bakhmut de-a lungul autostrăzii E40 Bakhmut-Slovyansk).

UPDATE 04.05 Relatările rusești despre forțele aeriene ruse (VDV) care protejează flancurile grupării Wagner ar putea implica faptul că, în prezent, comandamentul rus consideră frontul Bakhmut ca fiind mai mare decât zona imediată a Bakhmutului. Un blogger rus care ar fi transmis din interiorul orașului Bakhmut a susținut pe 14 aprilie că elemente ale Diviziei 106 VDV țin flancul Wagner lângă Yakovlivka (17 km nord-est de Bakhmut). Presupusa prezență a VDV în apropiere de Yakovlivka sugerează că discuțiile rusești despre unitățile VDV care protejează flancurile sudice și nordice ale lui Wagner cuprind atât marele intrând rusesc de la nord de Bakhmut, de la Dubovo-Vasylivka (6 km nord-vest de Bakhmut) până la Yakovlivka, cât și intrândul rusesc de la sud de Bakhmut din zonele de sud, de pe autostrada T0504 către Kurdyumivka (14 km sud-vest de Bakhmut). Afirmația blogger-ului sugerează că unitățile VDV nu se concentrează neapărat pe a ajuta în mod direct încercările lui Wagner de a-l încercui și captura pe Bakhmut și că sunt probabil desfășurate în zonă pentru a preveni posibilele contraatacuri ucrainene de-a lungul unei axe mai largi. Bloggeri ruși continuă să-și exprime îngrijorarea cu privire la o potențială contraofensivă ucraineană în zona Bakhmut.

image

UPDATE 03.52 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive de-a lungul liniei de front a orașului Avdiivka-Donețk pe 15 aprilie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au desfășurat acțiuni ofensive fără succes în apropiere de Novokalynove (13 km nord de Avdiivka), Sieverne (8 km sud-vest de Avdiivka), Pervomaiske (11 km sud-vest de Avdiivka) și Marinka (27 km sud-vest de Avdiivka). Un blogger rus a susținut că forțele ruse au efectuat un atac la sol în apropiere de Stepove (8 km nord-vest de Avdiivka). Un alt blogger rus a susținut pe 14 aprilie că forțele ruse au ocupat poziții ucrainene la vest de Novobakhmutivka (la 13 km nord-est de Avdiivka) de-a lungul autostrăzii H-20. Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au efectuat atacuri în apropiere de Novomykhailivka (36 km sud-vest de Avdiivka) și Pobieda (32 km sud-vest de Avdiivka), precum și în vestul Marinka. Un blogger rus a susținut că forțele ruse controlează toate clădirile înalte din Marinka, deși luptele din Marinka au nivelat în mare măsură orașul și nu este clar cât de utile vor fi aceste presupuse poziții pentru încercările ulterioare ale Rusiei de a captura așezarea.

image

UPDATE 03.30 Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au efectuat atacuri la sol limitate lângă Vuhledar (30 km sud-vest de orașul Donețk) pe 15 aprilie. Bloggerii ruși au susținut pe 14 și 15 aprilie că forțele ruse au reluat atacurile lângă Vuhledar și au avansat în apropiere de Mykilske (27 km sud-vest de orașul Donețk). Statul Major ucrainean a raportat însă că forțele ruse nu au efectuat operațiuni ofensive în această direcție.

UPDATE 03.13 Forțele ruse au continuat operațiunile defensive în sudul Ucrainei pe 15 aprilie. Statul Major ucrainean a raportat că trupele ruse au continuat acțiunile defensive în regiunile Herson și Zaporijia, iar Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a remarcat că nu au existat modificări în starea, compoziția sau poziția forțelor rusești pe acest front. Imaginile din satelit arată că forțele ruse au construit tranșee de-a lungul coastei de nord a Crimeei ocupate, lângă Chornomorske, între 5 martie și 14 aprilie. Forțele ruse au continuat bombardamentele de rutină de-a lungul liniei de contact în sudul Ucrainei pe 15 aprilie.

image

UPDATE 02.55 Şeful Republicii Populare Lugansk (LNR), Leonid Pasechnik, a semnat un decret pe 14 aprilie prin care autorizează recrutarea de primăvară şi toamnă în regiunea ocupată Lugansk. Decretul prevede că ciclul de recrutare de primăvară LNR se va alinia cu ciclul de recrutare de primăvară din Rusia, care se va desfășura între 1 aprilie și 15 iulie. Nu este clar cum autoritățile LNR intenționează să construiască un sistem de recrutare, să trimită somații și să pună în aplicare conscripția. având în vedere că ciclul de recrutare este deja în derulare de peste două săptămâni. De asemenea, nu este clar unde vor servi acești conscriși, deoarece autoritățile ruse au negat că alți conscriși vor lupta în războiul din Ucraina. Anunțul lui Pasechnik contrazice direct afirmația președintelui Comitetului de Apărare al Dumei, Andrei Kartapolov, din 30 martie, potrivit căreia recrutarea nu va avea loc în Ucraina ocupată, evidențiind lipsa de coordonare și planificare consecventă în rândul organelor guvernamentale ruse și excluderea autorităților locale din procesele de luare a deciziilor.

UPDATE 02.36 Autoritățile de ocupație ruse se pregătesc să intensifice eforturile de mobilizare în teritoriile ucrainene ocupate. Centrul de Rezistență ucrainean a raportat pe 15 aprilie că Ministerul rus al Apărării (MOD) a instruit administrațiile de ocupație la nivel de raion să transfere listele deținătorilor de pașapoarte rusești către birourile militare locale de înregistrare și înrolare până pe 18 aprilie. Primarul ucrainean al Melitopolului, Ivan Fedorov, a declarat pe 15 aprilie, că autoritățile ruse vor adăuga rezidenți ai teritoriilor ocupate la registrul digital al rușilor capabili pentru serviciul militar. Președintele rus Vladimir Putin a semnat legea care autoriza crearea registrului pe 14 aprilie. ISW a evaluat anterior că acest registru va spori capacitatea autorităților ruse de a reprima evaziunea mobilizării.

UPDATE 02.12 Șeful Departamentului de Organizare și Mobilizare al Rusiei, colonelul Andrey Biryukov, a afirmat pe 15 aprilie că recrutarea rusă se desfășoară conform planului și urmează să fie finalizată până pe 15 iulie. Biryukov a susținut că 52.000 de cetățeni au primit notificări de recrutare și că peste 50.000 de cetățeni au ajuns deja la centrele de recrutare militară – dintre care 21.000 vor servi, iar 29.000 au primit amânări legale. ISW continuă să evalueze că Rusia nu va trimite recruți ruși în Ucraina în viitorul apropiat.

UPDATE 01.44 Autoritățile ruse continuă să creeze noi formațiuni militare și să folosească toate metodele disponibile pentru a crește și a accelera recrutarea militară. O filială regională a Radio Liberty a raportat că biroul de înregistrare și înrolare militară din regiunea Astrahan a început să formeze pe 15 aprilie noua subunitate militară „Lotus” bazată pe militari cu contract.

UPDATE 01.19 Corupția endemică reprezintă o provocare durabilă pentru eforturile rusești de generare de noi trupe gata de luptă. Autoritățile ruse l-au condamnat pe 9 martie pe șeful depozitului militar cecen Ivan Popov la 1,5 ani de închisoare pentru delapidare. Popov ar fi furat și vândut muniții și uniforme/echipament specializate în valoare de 12,5 milioane de ruble (aproximativ 153.250 USD) între decembrie 2021 și 23 iunie 2022. [55]

UPDATE 01.03 Serviciul rus de Securitate de Stat (FSB) este probabil implicat în eforturile de a viza tinerii ucraineni din teritoriile ocupate în scopuri de aplicare a legii și în acțiuni contrapartizane. Directorul FSB, Alexander Bortnikov, a avut o întâlnire cu Comitetul Național Antiterorism (NAC) pe 11 aprilie pentru „îmbunătățirea prevenirii terorismului în domeniul educației și al mediului pentru tineret”. La întâlnire a participat și șeful Statului Major al Armatei Generale a Rusiei, generalul Valery Gerasimov. S-a discutat despre modul de implementare a programelor de contracarare a sentimentelor extremiste în rândul tinerilor, inclusiv în zonele ocupate din Ucraina. Întâlnirea CNA sugerează că FSB este probabil implicat direct în modelarea politicii de tineret în zonele ocupate, care servește în esență ca metodă de militarizare a tinerilor în zonele ocupate. FSB ar putea încerca, de asemenea, să recruteze tineri ucraineni ca agenți în cazul în care Rusia pierde controlul asupra unor teritorii ocupate. Șeful ocupației Oblastului Zaporijia, Evgheni Balițki, a remarcat în mod similar la 15 aprilie că Agenția Federală Rusă pentru Afaceri pentru Tineret supraveghează dezvoltarea unui program educațional la scară largă numit „Generația Sudului” în regiunea Zaporijia ocupată, care se va concentra pe „muncă creativă și patriotică.” Autoritățile de ocupație ruse vor continua probabil eforturile de a viza tinerii din Ucraina ocupată pentru a extinde controlul social asupra zonelor ocupate.

UPDATE 00.35 Prim-adjunctul Administrației Prezidențiale a Rusiei, Serghei Kiriyenko, a vizitat regiunea Donețk ocupată pe 15 aprilie pentru a evidenția evoluțiile pretinse din regiune. Șeful Kiriyenko și Denis Pushilin (președintele Republicii Populare Donețk - DNR), a vizitat Mariupolul și a discutat despre prețurile medicamentelor, susținând că nu există probleme cu aprovizionarea cu medicamente în oraș. Pușilin și Kiriyenko s-au întâlnit, de asemenea, cu ministrul rus al Educației, Serghei Kravtsov, și cu ministrul Educației din DNR, Olga Koludarova, pentru a discuta despre educația și problemele copiilor din regiunea Donețk ocupată, precum și despre punerea în aplicare a examenului unic federal care este necesar pentru intrarea în universitățile ruse. Kiriyenko a afirmat că mai mulți copii din zonele ocupate ar trebui să își poată „îmbunătăți sănătatea” și „odihna” în regiunile rusești în timpul vacanței de vară, stabilind condiții pentru deportarea suplimentară a copiilor ucraineni din regiunea Donețk sub pretextul unor scheme de „odihnă și reabilitare”.

UPDATE 00.17 Președintele rus Vladimir Putin a semnat o lege pe 14 aprilie care a stabilește trecerea oficială a regiunilor ocupate Donețk, Lugansk, Herson și Zaporijia la ora Moscovei.

ȘTIRE INIȚIALĂ Putin vrea un război pozițional prelungit: Piontkovskyi a numit motivul. Politologul și publicistul Andriy Piontkovsky consideră că președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, dorește un război pozițional prelungit care să-i permită să-și păstreze puterea. La canalul de televiziune "Espresso", el a remarcat că 30 de milioane de conscriși au fost înscriși în registrul electronic din Rusia. În același timp, președintele rus Putin, deși nu a anunțat-o oficial, a introdus legea marțială în țară. „Este surprinzător faptul că tezele autorilor unor articole nesfârșite din The New York Times, Politico și Washington Post coincid cu tezele propagandiștilor ruși. Solovyov a început deja să spună că ofensiva de primăvară a Ucrainei s-ar putea termina cu un succes local parțial, dar acest succes nu va decide rezultatul războiului. Și de fapt aceleași articole spun același lucru, că Ucraina poate obține mici câștiguri teritoriale, dar nu va fi o lovitură decisivă. Situația se va stabiliza, va îngheța și va fi un lung conflict de uzură”, a explicat Piontkovsky. Politologul crede că Putin caută tocmai un astfel de conflict pe termen lung. "În discursul său la adunarea federală, Putin a făcut următoarea propunere: vom trimite oamenii de pe front în vacanță o dată la șase luni, timp de 24 de zile. Adică în imaginația lui există așa ceva: un război pozițional actual. El înțelege că nu este capabil de o ofensivă sau de capturarea Kievului. Dar vrea să mențină un război pozițional atât de prelungit, care să-i păstreze puterea, astfel încât să nu fie învins clar", a subliniat expertul.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Halep, decizie majoră pentru French Open: Simona are de acum o singură șansă să joace la Paris

2 Câte rachete supersonice are Rusia pe stoc, potrivit estimărilor ucrainene

3 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat

4 VIDEO George Simion, derapajul disperării? / Ți-au slăbit șuruburile, țărănușule?

5 Fostul slugoi al Elenei Udrea și-a cumpărat o vilă de 352 de metri pătrați în Belgia